top of page
Search
  • Writer's pictureHeroic Imagination Project CZ

Na růst zaměřené myšlení

Updated: Jul 10, 2019




Myslíte si, že vaše schopnosti jsou vrozené a vy je nemůžete příliš ovlivnit? Nebo věříte, že máte neomezený potenciál ke zlepšení a vaše výsledky odpovídají tomu, jak moc na sobě pracujete?

Tyto dva předpodklady odrážejí, jaké máte nastavení mysli.

Nastavením mysli se dlouhodobě zabývá profesorka Carol Dweck, která vysvětluje, že za úspěchem nestojí "pouze" schopnosti a talent, ale také houževnatost, díky které čelíme překážkám na cestě k úspěchu.

Nastavení mysli může být zafixované, nebo na růst zaměřené. To jaké máte nastavení mysli ovlivňuje, jak vnímáte každodenní situace, jak je prožíváte a jak nakolik si umíte ve výkonových situacích poradit se stresem.

Lidé se zafixovaným myšlením často věří, že mají na svůj život jen malý vliv. Často se cítí jako oběti vnějších okolností. Obávají se, že ostatní přijdou na to, že nejsou takoví, na jaké si hrají.

Naopak, lidé, kteří mají na růst zaměřené myšlení věří, že své schopnosti mohou rozvíjet. Nikdo nedokáže říct, do jaké míry se mohou zlepšit. Proto se svým cílům věnují a investují mnoho času do oblastí, které jsou pro ně důležité. Nemyslí si, že chyby jsou špatné, naopak, vnímají je jako příležitost k učení. Mají rádi výzvy a dokáží na sebe být náležitě pyšní.

To, jaké nastavení mysli máme, závisí na prostředí, v jakém jsme vyrostli. Dobrou zprávou ale je, že zafixované myšlení můžeme změnit. Jestli se budete cítit jako obět, nebo jako vítěz, záleží jen na vás.


113 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page